fredag 11 april 2008

Vansinnesfärd utanför

Nu har jag satt fart med boken "Tid" igen. Cancertumör i pannloben, som tryckte på centrum i detta område som svarar för tidsstyrningen, kan ha rent ut sagt skrämmande symptom. En numera avliden tjänsteman i Düsseldorf var ute och körde bil när andra fordon närmade sig hans bil i en vanvettig hastighet; till och med fotgängarna pinnade på i betydligt högre tempo än normalt. Mannens beskrivning var som om någon satt en videobandspelare på snabbspolning framåt med bild. Chockad av vad som hände runtomkring honom, körde han mot rött två gånger innan han hade sinnesnärvaro nog att köra in till vägkanten.

Men inte gick saker och ting lugnare för det. Allt fortsatte i rusningstakt, till och med ännu fortare än i inledningsskedet. Han fick till slut tag på sin fru som kom och körde honom hem.

Inte ens hemma blev vistelsen lugnare. Hans fru och dotter hade sådan fart när de tog sig genom lägenheten att han inte hann med att avläsa var de var någonstans. Tv var inte att tänka på, inte heller att tala. Det var fasligt vilken hastighet han hörde sig själv tala med. Och att dricka en kopp te gick inte för koppen fullkomligt flög mot ansiktet. Hans familj såg däremot inget fel; han både rörde sig och talade i normalt tempo. Det enda som återstod var att sitta med stängda ögon i en fåtölj och där satt han tills en läkare tog med honom till sjukhuset.

Mannens hade fått tjall på tidsuppfattningen. När han ombads uppfatta 1 minut, hann det gå hela 5 minuter innan han sa stopp. En datortomografiundersökning visade på ovan nämnda hjärnproblem: en cancertumör i pannloben som tryckte på det centrum i detta område som svarar för tidsstyrningen. Denna tumör hindrade dessutom signalutbytet med andra delar av hjärnan. Tumören avlägsnades och tiden blev normal igen, men mannen avled i cancer tre år senare i alla fall.

Man tar tiden för given och en ovanstående situation tänker man sig inte in som en riskfaktor med ens hjärna. Likväl förekommer det.



Boken "Tid" kostar (exklusive porto):
Adlibris
: 172
Akademibokhandeln: 269
Bokus: 172
Cdon: 179
Internetbokhandeln: 173



===
Den här bloggen finns numera på http://saralind.blogspot.com. Vi syns där! :-)

Inga kommentarer: