fredag 4 april 2008

Nattpigga morgonkvistar styrs av klocka

Då har jag då läst litegrann i boken Tid av Stefan Klein (Natur & Kultur, 2008). Det finns många intressanta detaljer, men det jag särskilt vill ta upp är den kroppsliga dygnsrytmen. Varje cell i kroppen har en egen klocka som i sin tur styrs av centraluret i hjärnan. För en morgonpigg person ser dagen ut på följande sätt (tidsangivelserna är medelvärden och skiljer sig från person till person):

Klockan halv sex på morgonen, när man drömmer som mest intensivt, utsöndrar binjurarna stora mängder av hormonet kortisol som väcker oss. Insulin börjar cirkulera med blodet och blodsockerhalten sjunker. Det gör en hungrig.

En halvtimme senare börjar hjärtat att slå snabbare; blodtrycker och kroppstemperaturen ökar.

Ytterligare en timme passerar. Könshormonet testosteron utsöndras i stora mängder och män kan få lust till sex.

Kvart över sju känner man sig lätt nedstämd, vilket också har med hormonbalansen att göra. Signalsubstansen melatonin (sömnhormon) ställer in kroppen på mörker och sömn och även efter uppvaknandet finns det kvar i kroppen. Melatoninet hämmar fortfarande andra hormoner som serotonin och betaendorfin, hormoner som gör dig på gott humör.

Kring halv åtta klarar man bäst enkla mekaniska sysslor som att borsta tänderna, raka sig och bre mackor.

Framåt åttatiden upphör produktionen av sömnhormonet melatonin. Kaffe (eller snarare koffeinet i kaffet) har en stimulerande effekt på framför allt storhjärnans bark. Det verkar också stämningshöjande.

Vid halvnio är det dags att gå på dass; tarmen gör sig gällande.

Ett par timmar senare är den intellektuella fömågan som bäst. Komplicerade problem löses bättre än någon annan tid på dygnet. Prestationsförmågan kan vara upp till 30 procent bättre nu än senare på dagen.

Vid lunchtid är humöret på topp. Hormonerna betaendorfin och serotonin utsöndras i riklig mängd. Man har ett fastare handslag då muskelspänningen är hög. Och den otåliga trummar fortare med fingrarna i bordet. Man är hungrig.

Ett par-tre timmar senare är det dags för en ny sömnperiod, men de flesta har nog inte tid att sova vid tvåtiden på eftermiddagen. Tröttheten uppkommer inte på grund av att magen ska smälta lunchen. Amerikanska rymdflygstyrelsen NASA har gjort undersökningar i frågan om middagslur och kommit fram till att man blir mer uppmärksam, mer effktiv och på bättre humör efter en tupplur. Det räcker med 20 minuter. Albert Einstens knep för att sova för länge går ut på att hålla en nyckelknippa mellan pekfingret och tummen och när den faller i golvet är det dags att gå upp .

En dryg timme till passerar och reaktionstiden blir nu kortare. Tangentbordsjobb går snabbare, men man gör i stället fler fel. Rutinuppifter ska det vara nu. Fakta som lärs in just nu, minns man bättre.

När klockan är fem på eftermiddagen är det dags för motion enligt kroppens klocka. Då har kroppstemperaturen ökat ytterligare. Lederna är rörligare, musklerna är kraftigare, hjärta och lungor arbetar effektivare... Om du börjar svettas nu, sjunker dessutom kroppstemperaturen mer sex timmar senare än den annars skulle gjort. Det gör det lättare att somna.

Efter motionspasset är smaksinnet som känsligast.

Vid sjutiden på kvällen är levern som mest aktiv. Den utsöndrar ett enzym som kallas alkoholhydrogenas, vilken bryter ner alkohol. Tar du en alkoholhaltig drink nu, stannar den i kroppen kortare tid än en du tar vid midnatt. Den alkohol du dricker vid de senare timmarna är den du får baksmälla av.

Har du inte druckit alkohol är din hjärna vid åttasnåret pigg nog att fortfarande utföra rutinuppgifter.

Vid nio börjar kroppen frisätta melatonin och kroppen förbereds på insomning. Kroppstemperaturen sjunker.

En timme senare avtar uppmärksamheten och sinnesstämningen sjunker. Vid elva är det dags för en sängfösare i form av sex för den som önskar. Den amerikanska kronobiologen John Palmer har konstaterat att 66 procent av alla samlag äger rum mellan 10 på kvällen och ett på natten. I 38,6 procent av dessa samlag får kvinnorna inte orgasm. Har du och din partner i stället sex tidigare på kvällen är den siffran betydligt lägre.

Och så var det god natt...

Hur en nattpigg persons dygnsschema ser ut anges inte mer än att den är långsammare än en morgonpiggs. Morgonpigghet och nattpigghet är genetiskt betingad och bör inte motarbetas i alltför stor grad. Det gör en bara trött och nedstämd.

Det finns en omröstning kopplad till detta inlägg här. Se i spalten till höger.


===
Den här bloggen finns numera på http://saralind.blogspot.com. Vi syns där! :-)

Inga kommentarer: