tisdag 22 april 2008

Ett stort företag med miljoner anställda

Nu har boken Tid kommit in på hur hjärnan arbetar - något som jag finner väldigt intressant. Följande:

All information i djurs och människors kroppar vidarebefordras på elektrisk och kemisk väg. Nervceller har en hastighet på upp till 100 meter per sekund (360 kilometer i timmen).

Blir man trampad på tån, når smärtimpulsen fram till hjärnan tidigast en hundradels sekund senare och lika lång tid tar det i motsatt riktning då musklerna ska få information om att foten ska dras undan. Enkel väg tar minst en tusendels sekund beroende på färdlängd.

Tusendels sekund är i princip det kortaste ögonblicket som vi kan uppleva. Emellertid finns det en funktion i hjärnan som vi kan uppleva kortare tidsenheter med. Det är hur ljud når örat. Ljud som når öra ett par tiotusendels sekunder tidigare, verkar som verktyg för att ta reda på varifrån ett ljud kommer.

Det fungerar genom sammankopplade neuroner. Ljudet måste tillryggalägga lika lång sträcka från båda öronen och kommer den då tiotusendels sekund senare till hjärnan, uppfattar hjärnan detta som en ljudkällskontroll.

En myggas vingslag kan vi inte uppfatta då vår varseblivning jobbar 10-100 gånger för långsamt.

Ju mer komplicerad en process i hjärnan är, desto fler hjärnceller är inblandade. Arbetsinsatsen att se är större än den att höra. För att höra, jobbar 20 000 hårceller på membranet i hörsnäckan med att översätta ljudets exakta egenskaper till elektriska impulser. Alla dessa signaler stämmer hjärnan sedan av mot varandra. En tidskrävande process... Av denna anledning måste det vara tyst en hundradels sekund mellan varje ton för att vi ska uppfatta tonerna som olika.

Att se är ännu mer komplicerat. I näthinnan arbetar 100 miljoner stavar och tappar med att utvinna information ur ljuset. Storhjärnsbarken i nackloben ägnar sig åt att utvärdera dessa uppgifter. För att vi ska uppfatta 2 bilder som en enda film får det inte passera mer än en tiondels sekund.


===
Den här bloggen finns numera på http://saralind.blogspot.com. Vi syns där! :-)

Inga kommentarer: